Terug naar keuzescherm

Van Alkemare Horeca- & Advies

Energielabel verplicht bij verkoop/verhuur van horecapanden

Energielabel verplicht bij verkoop/verhuur van horecapanden Sinds 1 januari 2015 is het voor pandeigenaren verplicht om een energielabel te hebben bij de verkoop of verhuur van horecapanden.

Voor zowel bestaande als nieuwe horecapanden is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het pand een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder overhandigen. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar.

De energielabelplicht geldt enkel bij de verkoop en een nieuwe verhuur situatie en moet aanwezig zijn bij de oplevering van het horecapand. Een energielabel is niet verplicht bij overdracht van een horeca onderneming met indeplaatsstelling van het huurcontract. Hier wordt namelijk geen nieuwe huurovereenkomst aangegaan, maar de lopende huurovereenkomst wordt voortgezet door de nieuwe huurder. Er vindt een contractovername plaats waarbij de nieuwe huurder, in de bestaande huurverhouding, in de plaats treedt van de oude huurder. De verplichting om een energielabel aan de huurder beschikbaar te stellen, geldt alleen bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst.

De Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of u een definitief energielabel heeft bij de verkoop, verhuur of oplevering van uw horecapand. Indien er geen energielabel aanwezig is, kunt u een boete riskeren. Voor een restaurant kan dit bijvoorbeeld al oplopen tot een bedrag van € 20.250,-.
 
Van Alkemare selecteert in overleg met haar relaties met enig regelmaat interessante informatie voor horeca ondernemers. Deze informatie wordt op onze website en via onze sociale media kanalen verspreid.  Dit artikel is opgesteld door Nick Zuurbier, makelaar en adviseur bij Van Alkemare. De procedures verschillen per gemeente, neemt u contact op met de gemeente waarin u uw onderneming wilt vestigen voor de procedures ter plaatse. Wetten en regels veranderen en omstandigheden kunnen afwijken, dit artikel is derhalve onder voorbehoud van fouten en/of wijzigingen. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. 

« Terug

Nieuws & Social Media

  • Nieuws
  • Twitter
  • Facebook
Klik hier voor meer nieuws Like ons op Facebook Facebook Volg ons op Twitter Twitter
Webdesign - Techniek - Hosting: Qball Internet B.V.