Horeca massaal te koop! Of niet? Horecamakelaar tijdens Corona blog #2
Staat heel horeca Nederland te koop? Ik werd onlangs gebeld door een journalist die vermoedde dat er “buitengewoon meer horeca zaken te koop zijn gekomen door Corona”. Want als het allemaal NU zo slecht gaat met de horeca, dan zou je toch denken dat er veel horeca te koop staat!? Maar dat is zeker niet het geval.Ons kantoor – en collega’s die ik hierover heb gesproken – ervaren MINDER nieuwe verkoopopdrachten en MINDER nieuwe verkoopgesprekken sinds 15 maart 2020. Bij ons kantoor is dat ca. 50% van het normaal aantal nieuwe opdrachten. Omdat wij nog wél horecabedrijven verkopen loopt onze portefeuille juist terug en, neem ik aan, in het verlengde daarvan ook het algehele aanbod in de markt. Verder zien wij – in vergelijking met andere jaren – geen grote aantallen horeca faillissementen. Ook dat aantal, lijkt eerder minder dan normaal.
Minder horeca in verkoop en minder horeca faillissementen? Wat kunnen wij hieruit opmaken?
Het kan zijn dat de overheidsmaatregelen en regelingen met banken en verhuurders voldoende zijn geweest om de meeste horecabedrijven gezond te houden. Het kan ook zijn dat bepaalde ondernemers zich nog niet bewust zijn van hoe slecht hun situatie eigenlijk is of nog even de kat uit de boom kijken. Hoe dan ook, er staat dus momenteel niet méér horeca te koop door Corona. In ieder geval niet bij de horecamakelaars die ik ken en spreek.
Waar liggen de aandachtspunten?
Bij de bedrijven die normaal al in verkoop zouden zijn gekomen. Er staat namelijk nu minder te koop dan normaal. Niet alleen omdat mensen “strategisch afwachten”, maar voornamelijk ook omdat bedrijven die normaal in verkoop zouden komen door tegenvallende resultaten (in normale marktomstandigheden) niet in verkoop zijn gekomen. Die horecabedrijven kunnen nu veel langer door, dankzij de overheidssteun en steun van marktpartijen zoals verhuurders, brouwerijen, banken, etc. En dat is de horecaondernemers die dit uiteindelijk tot een succes brengen wat mij betreft van harte gegund, maar in veel gevallen straks een groot probleem. Het is namelijk uitstel van het onvermijdelijke. Als daar te lang mee wordt gewacht, leidt dat tot veel grotere schulden dan normaal mogelijk zou zijn. Daar waar verkoop normaal nog het grootste gat kan dichten, is dit straks een druppel op een gloeiende plaat. En dan ben je als ondernemer de regie vaak al teveel kwijt en kom je privé ook na verkoop voor lange tijd in de financiële problemen (al dan niet in schuldsanering of faillissement).
Mijn dringende advies aan horecaondernemers is dus om wel om een vinger aan de pols te houden. Het bedrijf moet gezond zijn, anders moet er actie worden ondernomen. Dat hoeft niet direct verkoop te zijn, maar wel verandering. Wees eerlijk tegen jezelf. De definitie van gezond is natuurlijk wel discutabel. Er zijn altijd pieken en dalen en de lockdown was een unieke periode die niets zegt over de gezondheid van een bedrijf op lange termijn. Het gaat erom dat het bedrijf met alles wat we nu weten aantoonbaar gezond is voor de langere termijn, óók bij een snel afbouwende overheidssteun. Dat noem ik gezond.
Een horecaondernemer is zijn of haar zaak niet begonnen om met cijfers bezig te zijn, is aan het overleven en weet soms dus niet hoe het er financieel voor staat. Daarom is het ook van groot belang dat accountants/boekhouders, de horecaondernemers uit eigen initiatief attenderen op hun financiële situatie.
Wil je toetsen of je horecabedrijf nog gezond is?
Treed zo snel mogelijk in gesprek met je accountant/boekhouder. Uitgangspunt daarbij kan wat mij betreft zijn dat er bij direct wegvallende overheidssteun, voldoende omzet is om het bedrijf minimaal drie maanden quitte of met winst draaiende te houden. Dit bij (eventueel naar de winter gecorrigeerde) gemiddelde omzet van de afgelopen zes maanden en volledige betaling van alle lasten (inclusief je eigen ondernemersbeloning). Als je dat niet denkt te redden als je het concreet doorrekent (bij voorkeur met je boekhouder of accountant), is het mijn inziens tijd voor actie. Dat kan zijn huurherziening voor lange termijn, ontslag van personeel, herfinancieringen, afstoten van kosten of verliesgevende activiteiten, onderverhuur, etc. Wat dan ook. Maar kom in actie en wacht niet tot het te laat is. Zet ook niet alles in op overheidssteun, maar bewandel meer sporen tegelijk. Bel mij gerust om hier eens vrijblijvend even over te sparren.
Vriendelijke groet,
Nick Zuurbier
Eigenaar / Horecamakelaar
Van Alkemare Horecamakelaardij
Tijdens Corona gaat er veel – veelal negatief - nieuws rond en wordt er veel gespeculeerd. Van ondernemers tot banken en andere grote organisaties, iedereen probeert in de toekomst te kijken en te voorspellen wat de horeca staat te wachten. Vaak word ik gevraagd naar mijn gedachten en ervaringen over verschillende onderwerpen. In deze reeks van blogs deel ik mijn dagelijkse bevindingen. Kijk ik zo min mogelijk vooruit, maar voornamelijk naar “het nu” of terug naar wat ik in de praktijk met eigen ogen heb kunnen zien. Constant op zoek naar oplossingen voor problemen. Geen fabels, geen voorspellingen, geen verregaande onderzoeken, maar de persoonlijke ervaringen en overwegingen van één horecamakelaar in tijden van Corona. En sorry, ik ben vaak wat lang van stof…
Ander nieuws
Horeca technisch failliet! Of niet? - Horecamakelaar tijdens Corona blog #1
Horecamakelaar tijdens Corona blog #1: Horeca technisch failliet! Of niet?
Het is nu...
Maak kennis met: Breakout by Intermezzo
In deze aflevering maakt u kennis met de mengformule Breakout in Alkmaar, een combinatie van...
Vlogs bij Het Wapen van Egmond in Egmond aan Zee
Van Alkemare maakt regelmatig vlogs. Via deze vlogs maakt u kennis met verschillende horeca...
Contact
Direct contact
Vindt u niet direct de informatie die u zoekt of heeft u vragen?
Horecamakelaar:
Nick Zuurbier
Aarzel niet en neem gerust contact op voor verder overleg!
Mail of bel ons met al uw vragen of voor het plannen van een afspraak!
0226-343220
Mail of bel ons met al uw vragen of voor het plannen van een afspraak!