Hart voor horeca

Wat is de verkoopwaarde van horeca?

Onderhandse verkoopwaarde horeca

Het betreft hier een term die wordt gebruikt in horeca taxatie rapporten en betekent: De prijs, die bij onderhandse verkoop bij aanbieding vrij van verplichtingen en op de voor het horecabedrijf meest geschikte wijze, na de beste voorbereiding, door de meest biedende gegadigde zou zijn besteed. De verkoopwaarde horeca bestaat in praktijk uit de onderdelen goodwill, inventaris en huurderbelang.

Goodwill
Goodwill in de horeca kent vele definities maar is het best te omschrijven als het verschil tussen de waarde van de inventaris/huurderbelang en de waarde van het geheel bij verkoop op de markt. Goodwill is ook wel te omschrijven als de contante waarde van de overwinst van de onderneming. Onder overwinst wordt dan verstaan de jaarwinst na controle en normalisering van de winst- en verliesrekening, verminderd met een reële arbeidsbeloning voor de ondernemer(s) en kapitaalslasten. Bij waardering van de goodwill wordt echter tevens sterk gekeken naar de mogelijkheden van een betreffende locatie, voor- en nadelen van het geheel, referenties uit de markt, specifieke marktontwikkelingen, haalbaarheid ( financiering ) etc.

Er zijn verschillende manieren om de goodwill vast te stellen, veel gebruikte methoden zijn de discounted cashflow methode en een factor maal de overwinst.

Inventaris
Inventaris betreft al hetgeen behorende tot de te waarderen horecaonderneming zijnde op de balans omschreven als (bedrijfs)inventaris en/of vaste activa. De in de waardering betrokken inventaris betreft enkel die inventaris goederen die in volledig eigendom berusten, zonder enige aanspraak van derden in welke vorm dan ook op deze goederen. Inventaris bestaat in beginsel uit tastbare artikelen die niet aard en nagelvast zijn verbonden aan een bedrijfs- of winkelruimte. Bepaalde zaken, zoals voorraad, behoren niet tot de inventaris. Voorbeelden van inventaris zijn tafels, stoelen, lampen, keuken apparatuur, etc.

Huurderbelang
Huurderbelang bestaat uit hetgeen dat door de huurder is aangebracht in "het gehuurde", bijvoorbeeld een bedrijfs- of winkelruimte. Het betreft een vorm van inventaris wat veelal niet gemakkelijk zonder sloop- of andere vorm van verwijderwerkzaamheden uit de betreffende locatie te verplaatsen is. Ookwel "door huurder gerealiseerde zaken in, op of aan het gehuurde met een onroerend karakter".

Het gedeelte huurderbelang wordt in sommige taxaties betrokken omdat de aanwezigheid van deze goederen tezamen met de inventaris de volledige winkelbekleding/winkelinrichting vormen. Onder huurderbelang vallen ook aard en nagelvaste voorzieningen en installaties die worden aangebracht door de huurder in het gehuurde, om te komen tot een exploiteerbare situatie.

Voorbeelden van huurderbelang zijn afzuigkanalen, CV installaties, wand-, vloer, plafond afwerkingen ( hout, tegels, etc. ), betimmeringen ( lambrisering, etc. ), sanitaire voorzieningen, etc.

Taxatie nodig?
Bent u van plan om een horecabedrijf aan te kopen of te verkopen en wilt u meer informatie over de inventaris, huurderbelang en/of goodwill waarde? Klikt u dan hier voor meer informatie over onze taxatiediensten.

Waardering voor aankoop?
Vindt u een volledige taxatie (nog) niet nodig maar wenst u inzicht in de waarde voor mogelijke aankoop? Laat u dan begeleiden en adviseren door een van onze horecamakelaars en klik hier voor meer informatie over onze aankoop begeleiding.

Waardering voor verkoop?
Vindt u een volledige taxatie (nog) niet nodig maar wenst u inzicht in de waarde voor mogelijke verkoop? Wij geven u graag vrijblijvend een indicatie van de verkoopwaarde van uw horeca zaak. Neem contact op voor meer informatie!
Vorige Naar faqoverzicht

Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Klik vervolgens op de knop om akkoord te gaan.